Нови наслови на книги во охридската Библиотека „Григор Прличев“

НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови: „Јас те сакам повеќе” – Лиса Гарднер „Убиство на теренот за голф” – Агата Кристи „Уна и Селинџер” – Фредерик Бегбеде „Само пријатели” – Колин Хувер „Чудата на Свети Еразмо” – Стојан Ристески „Половина век карате” – Димче Јанковски

повеќе...

Нови наслови во Охридската библиотека „Григор Прличев“

НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид го збогати книжниот фонд со нови наслови: „Линда” – Лејф Г.В. Першон „Јас пред тебе” – Џоџо Мојес „Орландо” – Вирџинија Вулф „Мојот татко Пабло Ескобар” – Хуан Пабло Ескобар „Љубов на два континента” – Марија Бабамова „Во вортексот на остварените желби” – Ана Бучевиќ „Љубовниците и мистиците” – Руми Џелалудин Кликнете на сликите за да ги видите поголеми.

повеќе...

Во охридската библиотека ќе бидат промовирани изданија од едицијата „Ѕвезди на светската книжевност“

Во Прличевата одаја при НУ библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, утре ќе бидат промовирани изданијата од едицијата „Ѕвезди на светската книжевност“. Промотор на настанот е Тоде Илиевски, а истиот ќе започне во 11:00 часот. Проектот е поддржан од Министерството за култура на Република Македонија.

повеќе...

Нови наслови на книги во охридската библиотека „Григор Прличев“

Од охридската библиотека „Григор Прличев“ информираат дека нивниот книжевен фонд е збогатен со нови наслови. Читателите ќе можат да одберат од следните наслови на книги:  „Лавиринт на духовите” – Карлос Руиз Зафон „Шпионка” – Пауло Коелјо „Врзани” – Ема Чејс „Чиракот на архитектот” – Елиф Шафак „Враќањето” – Викторија Хислоп „Совршени заедно” – Карли Филипс „Прељуба” – Пауло Коелјо „Ловци на светулки” – Вера Калин „Валкано црвено” – Тарин Фишер „Скриени богатства” – Нора Робертс „Ништо не трае вечно” – Морин Ли „Неопходни лаги” – Дијана Чејмберлен „Само едно е важно”…

повеќе...

Промовирани дела од антологиите на светската поезија и на македонската литература за млади и деца

Промоција на последните два тома од „Антологијата на светската поезија“ на македонски јазик и „Антологијата на македонската литература за млади и деца“ се одржа вечерва во новиот објект на Македонскиот народен театар. Со ова се целосно завршени овие две капитални едиции од областа на издавачката дејност. Овие едиции се надоврзуваат на низата капитални проекти од областа на литературата и издаваштвото кои ги реализиравме во изминатите години и со кои јасно ги демонстриравме заложбите на Владата на Република Македонија и Министерството за култура, да го подигнеме нивото на општата интелектуална култура…

повеќе...

Заокружен проектот за превод на 1.000 стручни и научни книги и учебници

Нови десет наслови од проектот „Превод на стручни и научни книги и учебници од кои се учи на врвните, најдобрите и најреномираните универзитети во САД и Англија, а од областа на правото во Франција и Германија, денеска беа промовирани во Скопје со што се заокружи бројот од предвидените 1.000 наслови во рамки на проектот. Заради успешноста на едицијата, како што најави заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, проектот ќе продолжи со превод на уште 200 книги во наредните четири години, а за првите 50 од областа на педагошка…

повеќе...

Утре општински натпревар „Млади библиотекари“ 2016

НУ – Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид и оваа година организира општински натпревар „Млади библиотекари“. Натпреварот ќе се одржи утре во просториите на Библиотеката со почеток во 10:00 часот.Право на учество на општинскиот натпревар имаат ученици и членови на библиотеките од Основните училишта.   Комисијата ги упатува заинтересираните ученици за учество во натпреварот да го користат Прирачникот „Млади библиотекари“ од Миле Бошески според кој ќе се формулираат и прашањата. Победниците од овој натпревар се стекнуваат со право на учество на Републичкиот (државен) натпревар кој годинава ќе се одржи на 28ми октомври (петок) во Велес.

повеќе...

Нови 25 наслови од светската филозофија, историја и психологија со психоанализа

Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска, на денешната промоција на делата во Скопје, истакна дека едицијата ќе го збогати образовниот процес во нашата држава, ќе овозможи на младата популација да го подигне нивото на својата едукација, а особено ќе помогне за поставување на основите на процесот на развивање и унапредување на научната терминологија на македонскиот јазик како неопходен инструмент на научната и филозофката дејност. „Уверена сум дека преку едицијата „Врвови на светската филозофија, историја и психологија со психоанализа“ и другите капитални проекти кои ги реализиравме во изминатиот период сите ние…

повеќе...

Нови девет дела од македонски автори ќе се преведуваат во странство

Нови девет дела од македонски автори ќе бидат преведени од страна на девет странски издавачи од пет земји на чешки, бугарски, руски, српски и италијански јазик, чии апликации за превод се прифатени на Конкурсот за странски издавачи на Министерството за култура. Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска на денешната прес-конференција во Музејот на македонската борба оцени дека преку оваа стимулативна мерка Министерството за култура успеа да обезбеди соодветен и достоинствен третман на нашите автори кај странските издавачки куќи, ефективна промоција на македонското творештво, но и на нашата држава во меѓународен контекст.…

повеќе...

Промоција на книгата за деца „За добрите дечиња-трилогија со смејологија“

Утре, со почеток, во 12 часот во Прличевата одаја при охридската библиотека „Григор Прличев“ ќе биде промовирана книгата за деца „За добрите дечиња-трилогија со смејологија“ од Елена Карамешиноска  Ангелоска. Промотори на книгата ќе бидат Милчо Јованоски и Тоде Илиевски.

повеќе...