Потпишана административната спогодба за спроведување на Договорот за социјално осигурување меѓу Македонија и Албанија

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов денес оствари работна средба со својот албански колега, министерот за млади и социјална заштита, Бленди Клоси во Тирана, Република Албанија. Целта на посетата и работната средба беше потпишувањето на Административната спогодба за спроведување на Договорот за социјално осигурување меѓу Република Македонија и Република Албанија за социјално осигурување. Со примената на овој договор кој стапи на сила од 1 јуни 2016 година, се овозможи остварување права од пензиското и инвалидското осигурување, здравственото осигурување и здравствена заштита, болест и мајчинство, итно обезбедување на здравствена…

повеќе...

Денот на Охридското Езеро во знакот на најмладите

Седумнаесетта манифестација, „Денот на Охридското Езеро“, денес беше одржана на кејот Македонија, со присуство на делегација од соседен Поградец, предводена од градоначалникот Едуард Капри. Домаќинот, градоначалникот Никола Бакрачески со својот колега, најпрво ги разгледа штандовите на кои беа презентирани активности на повеќе клубови и организации чија дејност е поврзана со езерото и неговата заштита. Пригодна свеченост беше одржана во градскиот парк, а најмладата генерација, деца од ЈОУДГ “Јасна Ристеска“ со завет запечатен во шише и пуштен во водите на езерото се обврзаа дека и тие во иднина ќе бидат посветено…

повеќе...

Договор меѓу Македонија и Албанија за социјално осигурување

Од 1 јуни 2016 година стапува на сила Договорот за социјално осигурување меѓу Република Македонија и Република Албанија за социјално осигурување. Со примената на Договорот се регулира остварувањето на правата од осигурување за граѓаните на овие две држави и членовите на нивните семејства. Ова е современ европски договори со оглед на тоа што истиот се однесува на лица, а не на државјани на двете договорни страни и спаѓа во редот на таканаречените “отворени договори”. Договорот содржи одредби за права од пензиското и инвалидското осигурување, здравственото осигурување и здравствена заштита и…

повеќе...

Потпишан Договор за соработка помеѓу Институтот за културно и духовно наследство на Албанците и Академијата на науките на Албанија

Министерот за образование и наука м-р Пиштар Лутфиу, денес присуствуваше на потпишувањето на Договор за соработка помеѓу Институтот за културно и духовно наследство на Албанците и Академијата на науките на Албанија. „Денес е посебен ден за албанската наука, а особено за албанолошките студии. Денес се поставуваат основите на институционална соработка меѓу двете истакнати албански институции како што се Академијата на науките на Албанија со седиште во Тирана и Институтот за културно и духовно наследство на Албанците со седиште во Скопје“, рече министерот Лутфиу. Ние како Министерство за образование и наука,…

повеќе...

Потпишан Протокол за соработка меѓу УКИМ и Универзитетот во Тирана

Делегација предводена од министерот за образование и наука на Република Македонија Абдилаќим Адеми, е во дводневна официјалната посетата на Република Албанија. Денеска во Тирана, Протокол за соработка во областа на високото образование потпишаа ректорот на УКИМ, проф. д-р Велимир Стојковски и ректорот на Универзитетот во Тирана проф.д-р Дори Куле. Фокусот на договорот е ставен на зајакнување на досегашната соработка, и на поттикнување на научноистражувачката дејност. За да се постигнат овие цели, ќе се обезбеди поддршка за обука и усовршување на академскиот кадар. Министерот Адеми истакна дека со потпишувањето на Протоколот…

повеќе...

Утре во Поградец – состанок на Прекуграничната платформа за заштита на регионот на Охридско Езеро

Утре (7-ми март) во Поградец, Албанија, ќе се одржи состанок на Прекуграничната платформа за заштита на регионот на Охридско Езеро, во рамките на УНЕСКО проектот за интегрална заштита на културното и природното богатство на регионот околу Охридското Езеро. Целта на прекуграничната платформа е да ја интензивира соработката на прекугранично ниво меѓу Македонија и Албанија на различни нивоа т.е. помеѓу централните, локалните власти и секторите за туризам, урбано планирање, култура и животна средина. Целта на конкретниот состанок е да се идентификуваат сите можности за мониторинг врз животната средина и биодиверзитетот со што…

повеќе...

Три години забрана за влез во РМ за лице од Албанија поради извршени тешки кражби

Поради постоење основи на сомнение за сторени казнени дела „тешка кражба“ и „одземање на моторно возило“, полициската станица од Струга поднесе кривична пријава против А.П. (24) од Либражд – Република Албанија. На 27ми јануари оваа година, пријавениот, со уште едно лице од Албанија, во близина на граничниот премин „Ќафасан“ илегално ја преминале државната граница и во населба Теферич од еден автосервис одзеле патничко моторно возило марка „БМВ- 320Д“, кое незаклучено и со клучевите на брава било оставено на поправка. Двајцата, со возилото се упатиле во селото Велешта каде, А.П. повторно…

повеќе...

Набавувале марихуана од Албанија – ја препродавале во Македонија

Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал во текот на вчерашниот ден, а по претходно изготвен план за преземање на мерки и активности изврши претреси на две локации на подрачјето Битола, заради обезбедување на докази за сторено кривично дело „неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори” при што од слобода се лишени четири лица од кои едно од нив е лишено на ГП Табановце на излез од Р.Македонија. Имено Б.В.(1968) македонски државјанин, во Корча Р.Албанија, организирал мрежа на препродавачи и посредници заради натамошна продажба…

повеќе...

Започнува имплементационата фаза на Проектот за прекугранично управување со Дримскиот басен

Во среда, 16-ти декември со организирање на Почетниот состанок во Тирана, започнува имплементационата фаза на Проектот за прекугранично управување со Дримскиот басен, финансики поддржан од Глобалниот Еколошки Фонд (ГЕФ). Проектот стартува со имплементацијата на 5те негови компоненти : Консолидација на зедничкото знаење во Басенот – со цел заедничка анализа и мониторинг , изградба на основа за заедничко управување-изготвување на Стратешки План за басенот , институционално зајакнување –со цел формирање на заедничка Дримска Комисија, демонстрација за технологии и практики преку пилот проекти во басенот , инволвирање на јавноста во донесување на…

повеќе...

Македонија и Албанија ќе соработуваат во енергетиката

Македонија и Албанија се мали држави и имаат потреба од меѓусебно енергетско поврзување што е од интерес на двете земји. Овие проекти значат и нов регионален пазар во енергетиката што е добро за двете земји, но и за целиот регион, заклучија министерот за економија на Република Македонија Беким Незири и министерот за енергетика и индустрија на Албанија, Дамиан Ѓикнури на денешната средба во Струга, на која беше потпишан и меморандум за соработка меѓу двете држави во областа на енергетиката. Преку потпишувањето на меморандумот, според министерот Незири, се потврдуваат и продолжуваат…

повеќе...