Ученици од ОУ „Св.Наум Охридски“ – Пештани во посета на НБРМ

Учениците од ОУ „Св. Наум Охридски“ од с. Пештани, Охрид, беа во посета на Народната Банка на Република Македонија во Скопје. Повод за посетата беше одбележување на Светскиот ден на штедењето. Вработените од НБРМ беа љубезни домаќини и на учениците им покажаа дел од нивната работа, што вклучуваше: предавања, посета на Ковачницата и Музејот на Народната Банка. Децата научија многу за штедењето, се запознаа со историјата на македонските пари, а и со начинот на кој се коваат модерните денарски монети. Учениците од своја страна изработија повеќе убави литературни и ликовни…

повеќе...

Креативните рачиња од основците од „Григор Прличев“ ја внесоа есента во својата училница

Вредните ученици од V1 одделение заедно со учителката Ана Христовска, на часовите по ликовно образование и творештво ја внесоа есента во својата училница. Изработија честитки со стихови за есента во кои покрај авторски стихови внесоа и лични украсни детали со мотиви од ова есенско шаренило. Највпечатливи сепак беа есенските завеси од листови кои внимателно и со многу труд ги поставија на прозорците во училницата. Оваа нивна досетливост ја разубави училницата и истата предизвика воодушевување и одобрување од страна на нивните соученици во училиштето.

повеќе...

Учениците од ОУ „Христо Узунов“ дел од кампањата „Од децата – за децата“

Учениците од Основното Училиште „Христо Узунов“ ја покажаа својата хуманост. Под мотото „ОД ДЕЦАТА -ЗА ДЕЦАТА“ во соработка со Црвен крст Охрид, основците од ова училиште се вклучија во кампањата за одбележување на Неделата за борба против гладта. Вработените и учениците и оваа година несебично и во рамките на своите можности собраа различни нерасипливи прехрамбени производи и средства за хигиена и облека. Од име на ОУ „Христо Узунов“ директорот Тони Симоновски упати голема Благодарност до учениците, родителите и колегите за овој хуман гест.

повеќе...

Четвртоодделенците од ОУ „Григор Прличев“ во посета на Музејот „д-р Никола Незлобински“ во Струга

Учениците од четврто одделение од ОУ „Григор Прличев“ Охрид денес ја реализираа есенската екскурзија. Тие беа на проштека во Струга. Во рамки на ексурзијата во Струга, ја посетија НУ Музеј „д-р Никола Незлобински“. Четвртоодделенците се запознаа со тоа дека како институција која е уникатен претставник на природното и културното наследство, музејот поседува огромен потенцијал и може многу да допринесе за општеството. Основците имаа можност да видат дека во рамките на музејот делуваат билошко, етнолошко, археолошко, историско и одделение за ликовна уметност (со дела на Вангел Коџоман). Постојаната музејска изложба опфаќа голем број препарирани…

повеќе...

Нови бомби ја нападнаа екологијата во Охрид

Нови бомби ја нападнаа екологијата во градот и сето тоа започнува од училишните дворови. И покрај тоа што на нив пишува (на турски) дека не се наменети за деца под 14 години, овие „POP! Grenade“ бомби им се достапни на децата од сите возрасти. Некаде се продаваат за 5, некаде за 10 денари, а се активираат на следниот начин: Се ставаат на земја; Се стегаат или газат со што започнува хемиска реакција; Пукаат при што распрснуваат; Останува отпадот (ретко кое дете го собира отпадот и го фрла во корпа). Овие…

повеќе...

Едукативна кампања во Охрид „Безбедноста е најважна лекција“

Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата Охрид, согласно програмата за работа за 2017 година, утре 13.10.2017 година (петок), ќе отпочне со реализација на едукативната кампања „Безбедноста е најважна лекција“. Кампањата, ќе се реализира во текот на овој месец во соработка со Републичкиот Совет за безбедност во сообраќајот заедно со учениците од трето одделение при основните училишта во Охрид. Предвидено е, претставници на ОСБСП, да ги посетат основните училишта и на третоодделенците да им поделат сообраќајно-едукативна брошура „Сообраќајна лектира“, во која, илустративно се поместени неколку основни правила и прописи…

повеќе...

Првачињата од ОУ „Живко Чинго“ станаа членови на Детската организација

Денес во ОУ „Живко Чинго“ во Велгошти во организација на Детската организација од училиштето, се одржа свечена приредба со пригодна програма, во која настапија учениците од прво до петто одделение. Преку разни точки за рецитирање и пеење песни, со оваа програма се одбележаа Денот на учителот (5ти октомври), како и Денот на народното востание на Република Македонија (11 октомври). Во рамки на оваа програма се одбележа и Детската недела која траеше од 1ви до 7ми октомври. Во рамки на приредбата се направи прием на првачињата во Детската организација на училиштето,…

повеќе...

Педесет првачиња од ОУ „Св.Климент Охридски“ станаа дел од семејството Детска организација

За оваа година мотото врз која база беше водена манифестацијата Детска недела беше „Во нашиот свет сите сме еднакви“. Педесет првачиња од Основното училиште „Св.Климент Охридски“ – Охрид, станаа дел од семејството Детска организација. Првачињата на овој свечен прием имаа можност на еден поразличен начин да го доживеат истиот. Тие покрај читањето на детското ветување од страна на координаторот на Детската организација имаа можност да се вклучат во низата спортски игри кои беа организирани за нив . Правото на детска игра е само едно од правата регулирани во Конвенцијата за…

повеќе...

Прва награда за ученичка од ОУ „Христо Узунов“ на конкурсот „Есента собира семиња за цветови во сите годишни времиња“

Ученичката Кристина Цветкоска од ОУ„Христо Узунов“ Охрид ја освои првата награда на Литературниот конкурс на тема „Есента собира семиња за цветови во сите годишни времиња“. Основката доби награда во висина од 7 000 денари. Конкурсот беше организиран од Секторот за заштита на животната средина при Општина Охри,

повеќе...

Првоодделенците од ОУ „Григор Прличев“ и годинава станаа членови на Детската организација

Традиционално првоодделенците од ОУ„Григор Прличев“ –Охрид и оваа учебна година станаа членови на Детската организација, додека останатите ученици се вклучени во активностите по повод ДЕТСКАТА НЕДЕЛА. „Вниманието е секогаш насочено кон најмладите на кои им се прочита детското ветување, им се доделија детските пасоши и беџови. Нашето училиште организираше и културно уметничка програма во која учество зедоа учениците од одделенска настава. Низ игра и музика , а потоа и читање на свеченото ветување кое првачињата го повторуваа, во опуштена атмосвера , со многу радост се одбекежа приемот на првачињата во…

повеќе...