ПОПГМ: Македонија победи – граѓаните гласаа за живот за сите

Партијата на обединети пензионери и граѓани на Македонија (ПОПГМ), го поздравува изборниот триумф на коалицијата „За живот во Македонија“. Во соопштението стои: „Вчера, Македонија победи-граѓаните гласаа за живот за сите. ПОПГМ упатува отворена честитка до сите граѓанки и граѓани во земјата, кои ја покажаа својата демократска зрелост и во мирна и демократска атмосфера, со пенкало и гласачко ливче, го поразија Груевизмот, ја казнија Фамилијата, го понижија Никола Груевски и криминалното братство околу него. Во казната на Никола Груевски и криминалното раководство кое го предводи, гласаше демократска, освестена Македонија. Заслугата за тешкиот…

повеќе...

Пријавете нерегуларности за време на изборниот процес

Доколку има евентуални нерегуларности поврзани со изборниот процес, граѓаните тоа можат да го пријават на бесплатната телефонска линија 080 080 080. Исто така, истото може да се направи и преку интерактивната веб-платформа neregularnosti.most.org.mk.

повеќе...

Дали ги знаете вашите гласачки права?

На една недела пред одржувањето на Локалните избори 2017, ве потсетуваме на гласачките права кои треба да ги знае секој кој има право на глас. Кампањата на Државната изборна комисија е насловена „Џабе само бистриш политика, ако не ги знаеш твоите гласачки права.“ WebOhrid

повеќе...

Состојба на избирачките места според МОСТ

Граѓанската асоцијација МОСТ го следи денешното гласање со повеќе од 3.000 набљудувачи. На гласачките места се распоредени 2.664 набљудувачи кои покриваат околу 55% од гласачките места во Република Македонија. Набљудувачите на МОСТ се статични, и ќе го следат процесот на гласање во текот на целиот ден. Покрај тоа, МОСТ има и мобилни тимови, составени од по 2 набљудувачи, кои ќе служат за логистичка поддршка на статичните набљудувачи и ќе ги повремено ќе ги набљудуваат местата на кои МОСТ нема распоредено статични набљудувачи. Дополнително, 80 набљудувачи ќе ја набљудуваат работата на…

повеќе...

Пријавете нерегуларности за време на изборниот процес

Во функција на спроведување фер и слободни избори во Република Македонија, Граѓанската асоцијација МОСТ креираше уште една алатка со која ќе им овозможи и олесни на граѓаните да пријават нерегуларности за време на изборниот процес. Платформата http://neregularnosti.most.org.mk/ е активна, а преку неа секој граѓанин ќе може самостојно да пријави притисоци, инциденти, проблеми со Избирачкиот список, говор на омраза и други останати прекршоци поврзани со изборниот процес. Преку оваа платформа, МОСТ истовремено ќе ги следи и евидентира и објавите по социјалните медиуми на кои ќе бидат регистрирани нерегуларности, и тоа преку: #избори2016…

повеќе...

Договор за гласањето на дијаспората сеуште нема

Нема договор за гласањето на дијаспората и воведувањето на Бадинтер во Државната изборна комисија. Претставниците на четирите политичките партии по неколку дневна пауза вчера попладне повторно седнаа во Клубот на пратеници и ги продолжија преговорите за нова изборна регулатива, објави „Канал 5“ Извори од работните групи брифираат дека тешко оди усогласувањето на ставовите околу гласањето на дијаспората. Информациите говорат дека СДСМ опстојува на своето барање да биде поставен цензус за гласањето на македонските државјани во странство во обид да го опструира правото на глас на дијаспората. Опозицијата, според информации на…

повеќе...

Ќе се укинува мастилото за обележување при гласање

Изборното мастило за обележување на десниот палец на гласачот веќе нема да се употребува. Уставните судии ја прифатија иницијативата за оваа одредба од изборниот законик и првите оценки се дека таа крши неколку члена од уставот. Обележувањето на десниот палец на гласачот со видливо мастило најверојатно нема да се употребува на следните избори.Уставните судии сметаат дека има основа да се преиспита овој член од изборниот законик затоа што е во судир со повеќе одредби од уставот.Според судијката која го води овој предмет,Вангелина Маркудова,видливото мастило дава увид на секого дали некој…

повеќе...