Уште само два дена за пријавување на Ohrid SUPERSTAR

Oстанаа уште само два дена за пријавување на првото локално Талент шоу за реагионот на Охрид и Струга – Ohrid SUPERSTAR. „Пријавувањето тече во најдобар ред и според нашите очекувања. Во најголем дел се пријавуваат за сегментот на пеење и млади и перспективни бендови. Имаме и пријави за делот со Стенд Ап комедијата. Станува збор за претежно млади лица кои ветуваат добра забава и максимално ќе ја искористат можноста да се претстават пред јавноста. Сите кои се мислат дали да се пријават или не ги охрабруваме и им ветуваме одлично…

повеќе...

Презентирани резултатите од реализираните акции во 2016 на Акцијашкиот клуб „Брег на младоста“

Акцијашкиот клуб „Брег на младоста“ денес ги презентира збирните резултати од сите реализирани акции и настани во минатата 2016 година. Акцијашкиот клуб „Брег на младоста“  во просториите на Црвен крст Охрид со доделување на благодарници и коктел изрази благодарност до сите институции, поединци и медиуми, кои  ја дале својата поддршка за хуманоста, солидарноста, акцијаштвото и волонтеризмот. WebOhrid

повеќе...

Три години со Вас – WebOhrid!

Почитувани читатели и наши верни пријатели! Нашиот медиум WebOhrid благодарение на сите вас постои веќе полни 3 години. Вие нé следите секој ден и постојано сте тука, каде може да се информирате, да прочитате и да видите како ние Вам ви ги пренесуваме сите важни вести и информации. Сме го правеле тоа за вас и за вашата љубопитност и денес, поради тоа сме горди на вас и со тоа горди на постоењето на WebOhrid! 12-ти Декември е наш заеднички ден, бидете со стил, со добра мисла и со добра намера!…

повеќе...

13 февруари – Светски ден на радиото

13 февруари е Светскиот ден на радиото, ден кога радиото се слави како медиум кој ги едуцира луѓето, обезбедува информации и ја промовира слободата на изразување во различните култури. Целта на одбележувањето на овој ден е да се зголеми свеста на јавноста и медиумите за значењето на радиото, да се поттикнат носителите на одлуки да воспостават и да обезбедат пристап до информации преку радиото, како и да се зајакне вмрежувањето и меѓунарорната соработка меѓу радиодифузерите.

повеќе...

„Враќањето на долгот од 50 милиони евра е преголем залак и за бајковитата златна рипка“ – Златната рипка и трите желби на градоначалникот на Охрид

Почитувани, WebOhrid ви вети и ветеното го исполнува, иако во вонредни временски услови со кои се справува и градот и државата, сепак градоначалникот д-р Никола Бакрачески најде време да го задоволи нашето и вашето љубопитство и да одговори на неколку предновогодишни релаксирачки прашања и да си посака три остварувања на трите негови желби упатени до нашата “златна рипка”. WebOhrid: Кои три настани би ги избрале за најважни во 2014 година? Бакрачески: Најпрво ја имав таа чест да бидам кум на Богојавление – Водици во текот на 2014 година, за мене…

повеќе...

Телевизија ТВМ стана регионален медиум

ТВМ ТелевизијА прерасна во регионален медиум. Одлуката ја донесе Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, согласно Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги. ТелевизијА ТВМ постои веќе 22 години, години на постојан растеж. Телевизијата е од поодамна и кадровски и технички подготвена да се носи со ваков формат на регионална телевизија и всушност одлуката на Агенцијата е само една официјализација на тоа. Сепак, ова е значаен момент во развојот на медиумот и вработените во ТВМ се подготвени за новиот предизвик. ТелевизијА ТВМ продолжува да работи според своите принципи за…

повеќе...

Писмо: Квази-новинарски предизвици на охридскиот медиумски простор

Се понагласени се размислувањата на Охриѓани дека медиумскиот простор во некои од охридските интернет портали станува место за своевиден начин на изнудување, изразување на лични фрустрации и негодувања заради не исполнување на персонални барања и желби на одредена група на квази-новинари, квази- аналитичари, квази- колумнисти или квази-експерти. Имено се работи за појава при што истите, своите “видувања” ги истакнуваат на блогови или портали кои немаат импресум, нити уредничка структура, нити потписи на “новинари” под текстовите кои ги пишуваат, а неретко истите личности се јавуваат и како пишувачи на коментари се…

повеќе...

Две години WebOhrid – Две години 100% вистина!

Веќе растеме, зрееме, живееме и мудруваме, размислуваме преку прозорецот на Вистината и еве не денес полниме рамно 2 (две) години од првото објавување на WebOhrid. 12.12 датум кога со сосема скромни сили , но со голема љубов и со посветеност упорно и неуморно го отворивме нашиот прозорец на вистината, преку кој навистина направиме медиумски триумфален влез во интернетот македонски и светски… Вие почитувани наши пријатели и веб-посетители, вие бевте и сте нашиот двигател, нашата сила која не храбри да продолжиме со исто и поцврсто темпо на патот на Вистината… Денес,…

повеќе...

Со Вашиот глас WebOhrid нека биде „Сајт на годината 2014“!

Почитувани читатели и посетители на нашиот сајт! Нашиот медиум WebOhrid благодарение и по заслуга на сите вас постои веќе полни 2 години. Вие нé следите секој ден и сите овие 730 денови и секојдневно сте тука за да можете да се информирате, да прочитате и да видите како ние Вам ви ги пренесуваме сите важни локални и светски настани. Сме го правеле тоа за вас и за вашата љубопитност и денес, поради тоа сме горди на вас и со тоа горди на постоењето на WebOhrid! Токму затоа денес имаме оправдано…

повеќе...