ОУТУ „Ванчо Питошески“ со низа активности по повод Денот на еколошката акција на младите и Светскиот ден на поезијата

По повод 21 март -Денот на еколошката акција на младите на Р.Македонија, како и Светскиот ден на поезијата, во ОУТУ „Ванчо Питошески“ – Охрид, се организираа низа активности за учениците и вработените. „Се расчистуваше училишниот двор, уредување на училниците и кабинетите, засадување на садници, читање на поезија на теми поврзани со екологијата, со што симболично беше означен почетокот на пролетта. Активностите ќе продолжат и понатака со цел потикнување еколошка и естетска свест кај младите.“ – велат од ОУТУ „Ванчо Питошески“.

повеќе...

Најмладите од ЈОУДГ „Јасна Ристеска“ ја дочекаа пролетта

Традиционално на градскиот плоштад во Охрид се организираше детска забава по повод доаѓањето на пролетта. На манифестацијата учествуваа дечиња од 4-6 годишна возраст од ЈОУДГ „Јасна Ристеска“, кои со дефиле под пролетни маски настапија со неколку музичко – ритмички точки и песнички со содржина за пролетта. WebOhrid

повеќе...

Спроведена пролетна акција во ОУ „Григор Прличев“

По повод Денот на пролетта и Денот на екологијата, денеска во ОУ „Григор Прличев“ се спроведе пролетна акција за чистење и уредување на училниците и училишниот двор. Во акцијата беа вклучени ученици, наставници и вработени во училишето. Беше организирано чистење, уредување и разубавување на училниците, ходниците, училишниот двор, а беа засадени и цвеќиња. WebOhrid

повеќе...

Од денес календарски започнува пролетта

Денес, на северната полутопка на Земјата, во 11 часот и 28 минути календарски почнува пролетта. Во исто време на јужната полутопка на Земјата календарски започнува есента. Првиот пролетен ден ќе трае 12 часа и 5 минути. Сонцето ќе изгрее во 5 часот и 39 минути, а ќе зајде во 17 часот и 44 минути. За првиот ден од пролетта метеоролозите најавуваат сончево време со мала доумерена облачност, со максимална температура до 23 степени. Пролетта ќе трае до 21ви јуни кога календарски започнува летото. Летното сметање на времето, пак, ќе почне ноќта меѓу 25…

повеќе...

Птиците преселници се враќаат од југ

Пролетта е на прагот. Последните календарски денови од зимата знаат да бидат топли, но и студени. Најдобар знак дека пристигнува пролетта се птиците преселници, кои денес пред зајдисонце надлетаа над Охрид. Со оглед на тоа што вчера беше Летник, празник за кој се верува дека е поврзан со враќањето на птиците од јужните краишта, по се изгледа дека тоа навистина е така. WebOhrid

повеќе...

Одбележан Денот на пролетта и екологијата во ОУ „Григор Прличев“

По повод Денот на пролетта – Денот на екологијата, учениците од основното училиште „Григор Прличев“ активно се вклучија во одбележувањето на овој ден со работна акција во која го уредуваа училшниот двор. „Убавиот сончев ден ги пречека вредните детски рачиња кои грижливо ја уредуваа своата најблиска околина. Најпрво се изврши чистење на училшниот двор, прибирање и селектирање на отпадот во содветни кеси, а потоа беа засадени цвеќиња. Учениците беа неуморни во извршувањето на своите задачи, си помагаа и одлично се справија со предизвикот. Убаво уредениот училишен двор е огледало на…

повеќе...

Средношколците од „Ванчо Питошески“ ги одбележаа Денот на екологијата и Светскиот ден на поезијата

По повод 21 март – Денот на еколошка акција на младите на РМ, како и Светскиот ден на поезијата, ОУТУ „Ванчо Питошески“ организира низа активности за учениците и вработените: расчистување на дворот околу училиштето, уредување на училниците и кабинетите, засадување садници, читање ученички трудови на учениците од литературната секција на теми поврзани со екологијата, со што симболично беше означен почетокот на пролетта. Сите овие активности имаа за цел поттикнување еколошка и естетска свест кај младите.

повеќе...

Од денес календарски започнува пролетта

Денес, на северната полутопка на Земјата, во 5 часот и 30 минути календарски почнува пролетта. Во исто време на јужната полутопка на Земјата календарски започнува есента. Првиот пролетен ден во Македонија ќе трае 12 часа и 7 минути минути. Пролетта обично почнува на 21 март, а тоа е ден кога ноќта и денот траат еднакво. Оваа година пристигна еден ден порано, на 20ти март, затоа што е престапна година. За првиот ден од пролетта метеоролозите најавуваат сончево време со мала доумерена облачност и со слаб претежно источен ветер. Минималната температура ќе се движи од минус…

повеќе...

Розов дожд на охридскиот плоштад

Денешниот ветер кој ги „вознемири“ јапонските цреши од плоштадот до пристаништето во Охрид, направи розов „дожд“ од цветови кој претставува вистински феномен. Нашите сограѓани, но и бројните туристи, поминувајќи покрај овие дрвја направија фотографии за спомен од ова романтично попладне во Охрид.  WebOhrid

повеќе...

Пролетни активности на ЈП „Охридски Комуналец“ во градот и околината

Oваа седмица според планираните активности на ЈП „Охридски Комуналец„ ќе се спроведе расчистување на јавните површини во приградските населби. Во текот на вчерашниот ден се расчитуваше расфрланиот комунален отпад (хартија, пластика и др) во с.Велгошти, месноста Навис и с.Љубаништа. Денес се расчистуваат селата Трпејца и Косел, а до крајот на седмицата ќе бидат опфатени селата на потегот до Пештани, Подмоље и Горно и Долно Лакочереј. „Клупите на градскиот плоштад и кејот се санираат и добиваат нова фарба. Темелно се расчистуваат пешачките патеки во градскиот парк и граничниците со отстранување на ниската…

повеќе...