Известување за поднесување барања за легализација на бесправно изградени објекти во општина Дебрца

По стапувањето на сила на последните измени и дополнувања на Законот за постапување со бесправно изградени објекти, поднесени се 140 нови барања. Краен рок за поднесување на геодетски елаборати за овие баратели е крајот на 2017 година. Овие барања се однесуваат на бесправно изградени објекти кои се изградени до 03.03.2011 година. Вкупниот број на поднесени барања, пред стапувањето на последните измени и дополнувања на Законот за постапување со бесправно изградени објекти е 2348 барања. За 530 барања доставени се Геодетски елаборати за бесправно изградени објекти од кои за 360 се…

повеќе...

Промовирано Упатството со Прирачник за одржување на училишните објекти

Министерот за образование и наукаАбдилаќим Адеми, заедно со Шефот на мисијата на УСАИД во Република Македонија Џејмс Стајн, денеска го промовираа Упатството со Прирачник за одржување на училишните објекти. Ова упатство настана како резултат на заедничката работа на Министерството за образование и наука, УСАИД, како и вработените во училиштата, потенцираше Адеми. „Овој проект, нема да биде само збир од препораки запишани на хартија. Во него се споделени знаења, искуства кои се резултат на долгогодишна работа. Сите тие ќе бидат имплементирани во работата на секое училиште. Благодарение на нашата соработка со…

повеќе...

Поради Богојавленските празнувања да се отстранат пловните објекти кај Сараиште

Се известуваат жителите од Стар Град дека поради прославите посветени на празникот Богојавление – Водици и Денот на рибарите неопходно е да ги отстранат пловните објекти од просторот кај Сараште, со што би обезбедиле непречено реализирање на настаните и проток на насобраната толпа народ. Пловните објекти од езерото и крајбрежјето кај Сараиште треба да бидат отстранети на 18ти, 19ти и 20 ти јануари годинава.

повеќе...

Министерката за култура во Охрид промовираше неколку проекти реализирани со поддршка на Министерството за култура

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска престојуваше во работна посета на Охрид, каде заедно со директорката на „Завод и музеј – Охрид“ Тања Паскали-Бунташеска промовираа неколку финализирани проекти што се спроведуваа со поддршка на Владата и ресорното Министерство. Станува збор за три објекти опфатени со проектот за обнова за фасади во старите градски јадра, реконструкција на потпорниот ѕид зад Лапиодариумот во стариот дел на градот, како и обнова на депоата за чување и складирање културно-историски и етнолошки предмети. „Во рамки на проектот за реновирање фасади досега во Охрид се обновени…

повеќе...

Пролонгиран рокот за поднесување барања и геодетски елаборати за легализација на дивоградби

Се информираат  жителите на Општина Дебрца дека согласно последните измени и дополнувања на Законот за постапување со бесправно изградени објекти, пролонгиран е рокот за поднесување барања и геодетски елаборати за легализација на дивоградби. Новиот рок за поднесување барања за легализација на дивоградби е 31 март 2016 година, а за поднесување на геодетски елаборати до крајот на 2016 година. За ново поднесените барања рокот за поднесување на геодетски елаборати е крајот на 2017 година. Според последните измени на Законот, барање за легализација на вакви објекти можат да поднесат оние граѓани чија дивоградба…

повеќе...

СВР Охрид ја реализира кампањата „Биди трезен стигни жив“

Со делење сообраќајно едукативен материјал, со доброволно алкотестирање, со доделување црвен или зелен картон и ваучери за бесплатен такси превоз, синоќа Секторот за внатрешни работи Охрид ја реализира превентивната кампања „Биди трезен стигни жив“. Полициски службеници по доброволното алкотестирање и по констатирано поголемо количество алкохол, дадоа 10 ваучери за бесплатен такси превоз. Кампањата, по претходна согласност од сопствениците беше спроведена во угостителските објекти „Аквариус“ и „Ликвид“. Целта на кампањата „Вози трезен-стигни жив“ е унапредување на сообраќајната превенција, подигнување на степенот на сообраќајната култура кај возачите на моторни и други возила…

повеќе...

За спортски објекти инвестирани околу 23 милиони евра, спортот останува владин приоритет

Изградбите на спортските и училишните сали, фудбалските терени, тениските и повеќенаменските игралишта во сите региони и општини претставуваат еден од приоритетите на државата за развојот на спортот и спортската култура кај граѓаните. Паралелно со изградбата на Националната арена „Филип Втори“ и спортската сала „Борис Трајковски“, спортски објекти се изградени или се градат во секоја општина низ државата. Во рамки на проектот за изградба на училишни спортски сали досега се изградени вкупно 47 училишни спортски сали, за кои се инвестирани 1,4 милијарди денари или околу 23 милиони евра, со што се…

повеќе...

Овозможена легализација на дивоградби за индивидуални куќи покрај природните езера

На иницијатива на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски, Лилјана Затуроска, Нола Исмајлоска Старова и Драган Данев, во Собранието на Република Македонија е поднесен Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за постапување со бесправно изградени објекти. Целта на предложените измени е да се овозможи спроведување на постапките за утврдување на правен статус на бесправни објекти изградени во заштитен крајбрежен појас на природни езера од 50 метри како и ретроактивна примена на одредбите за овие бесправни објекти и за бесправните објекти кои се наоѓаат на земјиште на кое е…

повеќе...

Откриени акцизни неправилности кај 6 угостителски објекти во Дојран

На 25-ти јули комбинирани тимови на Царинската управа и на Управата за јавни приходи извршија координирани контроли во повеќе угостителски објекти во Дојран. Царинската управа контролите ги вршеше согласно своите надлежности кои што произлегуваат од Законот за акцизите, додека Управата за приходи согласно Законот за регистрирање на готовински плаќања. При контролата во 6 угостителски објекти е откриена незаконска продажба на алкохолни пијалоци. Притоа, привремено се задржани околу 64,5 литри литри жестоки алкохолни пиајлоци од кои 30 литри се домашна ракија и мастика за кои не е платена акциза и за…

повеќе...

„Мешани патроли“ ќе патролираат низ охридските угостителски објекти

Мешани полициско-родителски патроли, утревечер ќе патролираат низ угостителските објекти во Охрид. Заедно со родителите кои доброволно се пријавија да учествуваат во патролата, покрај полициските службеници ќе бидат и претставници на локалната самоуправа, претседатели на урбани заедници, претставници од основните и средните школи, од училишните одбори, од советот на родители од образовните институции, заинтересирани граѓани и медиуми. Тоа е можност родителите да видат каде младите се забавуваат, какви се условите каде што децата се забавуваат, кои се угостителските места кои најчесто се посетуваат, да разбијат одредени табуа во однос на проблематични…

повеќе...